Ari Paataja 2018-04-02T07:07:52+00:00

Ari Paataja

Ari aloitti kalastuksen jo 1965 eikä polte kalastukseen tunnu laantuvan. Heittokalastus, perhokalastus, onginta, pilkintä tai uistelu. Kaikki kalastusmuodot ovat vuosien varrella tulleet tutuiksi.

Onkitaidot

Ne tunnetaan laajalti, toihan Ari kilpaonginnan Suomeen 80-luvun taitteessa ja on alan edelläkävijäliikkeen, Onkiapajan perustaja. Menestyksestä voidaan mainita mm. kilpaonginnan joukkuekulta , joka on osunut kohdalle kahdesti, 4 x mukana Suomen MM-joukkueessa, Suomen menestynein kilpaonkija MM-tasolla, ensimmäinen SM-kulta jo vuonna 1975, 3 x kapteenina seurajoukkueiden MM-onkikilpailuissa, Suomen PM-joukkueen jäsen kaksi kertaa, jne

Heittokalastuksen asiantuntija

Tämän päivän heittokalastustaidot ovat perua vavan varressa vietetyistä 50 vuodesta. Taitoja on mitattu myös kilpailuissa. Vuonna 1992 tuli heittokalastuksen SM-joukkuekulta sekä henkilökohtainen hopeamitali. Vuonna 2015 WPC Finland Qualifying kisassa Tammisaaressa kartoitettiin, vieläkö heittotaidot ovat 23 kisaamattoman vuoden jälkeen jäljellä. Kyllä olivat. Yhdessä Ville-Matti Blomqvistin kanssa Arin kipparoima venekunta otti kisassa ylivoimaisen voiton. Venekunta on WPC historian ensimmäinen Suomen edustusjoukkue. Edustustehtävä Hollannissa 2016 Hellevoitsluisissa meni erinomaisesti. Tulijaisena oli 3. sija kisassa, jossa oli mukana Euroopan kovimpia kalamiehiä. 2017 oltiin Hollannin kisassa jälleen mukana, nyt Pekka Laitisen kanssa. Kolmepäiväiseen kisaan sattui yksi huono mukaan ja aivan yhtä hyvin ei tämä toinen kisa mennyt, mutta 8. sija oikeutti kuitenkin käymään palkintokorokkeella.

Menestystä myös uistellen

Vuonna 1991 Ari Paataja yhdessä Tapio Heleniuksen kanssa voitti Suomenlahden Uistelumestaruuden. Saman vuoden suurin mereltä uisteltu kilpailulohi otti sekin Arin & Tapion virittämään vieheeseen

Kalastusopit jaetaan myös muille

Ari on yksi Suomen pitkäaikaisimmista ja tuotteliaimmista kalastusalan nykykirjailijoista ja toimittajista.Työrupeamat järjestösihteerinä Suomen Kalamiesten Keskusliitossa, toimitussihteerinä Metsästys ja Kalastus-lehdessä ja liikkeenharjoittajana OnkiApajassa, ovat antaneet silmää tarkastella kalastusta monelta eri kantilta. Osa vuosien saatossa saaduista kokemuksesta on dokumentoitu vuonna 2002 valmistuneissa Kireitä Siimoja-kalastusohjelmissa. Arin juontamaa kuuden videon kalastussarjaa luonnehdittiin tuolloin parhaaksi suomalaiseksi kalastusohjelmaksi.
Yhteistyö JIM-kanavan kanssa tuotti vuosina 2010-2011 liki neljäkymmentä suosittua Eräkuksa- kalastusohjelmaa televisiossa.

Kalastusoppaiden puolestapuhuja

Suomen Kalastusopaskilta on kalastusoppaiden etujärjestö, joka pyrkii edesauttamaan oppaan ammatin harjoittamista ja tuomaan opaskunnan palveluita tunnetuksi. Ari on yksi Killan perustajajäsenistä sekä toiminut Killan puheenjohtajana vuosina 2012-2017.
Ura kalastusoppaana alkoi vuonna 1996. Viehekortti astui tuolloin voimaan ja se mahdollisti kalastusmatkojen järjestämisen merialueella paikoissa, joihin aiemmin ei päässyt kalastamaan. Yli 20 vuotta opastyötä ei ole kalastusintoa laannuttanut, pikemminkin päinvastoin. Asiakkaat vaihtuvat, kalastustekniikat muuttuvat, ilmat vaihtelevat ja kalat oikuttelevat. Kalastusoppaan työssä ei kahta samanlaista päivää ole. Se onkin maailman paras ammatti!