Maaliskuun kalastus

Maaliskuussa kunnian kenttien kutsu kuuluu yhä voimakkaana ja mahdollisuus hyvään pilkkisaaliiseen on yhä olemassa - jos vain jaksaa etsiä hajallaan uiskentelevia parvia. Ahventa voi löytää vielä syviltä 10 metrin karikoitakin, mutta kalat ovat siellä yleensä pieniä. Suuremmat kalat löytyvät matalammasta vedestä ja kuun loppua kohti yhä vain lähempää rannikkoa. Avomerien ahvenet vaeltavat kohti sisälahtia ja sopivassa penkan reunassa voikin viettää ikimuistoisen pilkkipäivän. Kaloja voi löytyä aivan rantamatalasta eikä jäältä kannata lähteä turhan aikaisin pois, sillä matalassa vedessä uiskentelevat isot körmyniskat saattavat innostua syömään vasta hämärän tullen.

Auriko lämmittää jo selvästi ja jäällä on huippumukavat oltavat, mutta ahvenet - etenkin kirkkaalla auringonpaisteella -voivat olla varsin nirsolla syönnillä. Jos lasket surviaisnipulla höystetyn morrin syvyyksiin, voi päivän luonne muuttua kerrasta. Paikasta missä tasapainoon tuli vain muutama töytäisy, alkaa yllättäen nousta komeaa puolikiloista kyrmyniskaa. Ohuella siimalla on jännittävää ohjailla komeita ahvenia avannosta ylös. "Pilkkiongintaa" parhaimmillaan.

Hauen pilkintä onnistuu minä tahansa talvikuukautena, mutta vauhtia se saa vasta maalis-huhtikuussa. Yleistyksiä ottipaikoista on paha käydä tekemään sillä jossain haukia on karikkojen ympäristössä, paikoin taas rantojen läheisyydessä. Ehkä yleisin tapa on pilkkiä pitkin ruovikkoreunaa ja mitä jyrkemmin pohja viettää syvyyksiin, siltä lähempänä ruovikkoa pilkkiminen tapahtuu, joskus jopa vain metrin syvyisestä vedestä ja ruovikon sisällä olevia aukkoja tutkien. Reikiä on hyvä tehdä ennakkoon riittävä määrä ja samoja reikiä kolutaan uudestaan saman päivän aikana. Vanhat uveavannot saattavat olla mainioita hauen houkuttimia. Iltahämärän syöntiä kannattaa odottaa, mikäli päivä on ollut aurinkoinen. Paras hauki ilma on sellainen pilvinen sateentuhruinen keli. Hauelle kannattaa tarjota normaalia isommalla koukulla varustettua pysty- tai tasapainopilkkiä, joka on kiinnitetty kunnolliseen teräsperukkeeseen.

Maaliskuisena päivänä voi kokeilla myös hauen täkyongintaa. Tämän kalastusmuodon ongelmana on usein sopivien syöttien saaminen. Helpoiten käyttöön sopivia särkiä saa laittamalla sopivaa mäskiä metrin-kahden syvyydessä olevaan reikään ja pilkkimällä siitä mormyskalla syöttikalat. On oma asiasi käytätkö lyhyttä virveliä, pilkkivapaa tms. kalastuksessa. Onkia voi jokamiehen oikeudella siten että vapa on kädessä tai käden ulottuvilla, mutta jos levittelet syöttejä laajemmalle alueelle, pitää siihen olla vesialueen omistajan lupa.

Kuhat löytyvät sisälahtien pohjukoista erittäinkin matalasta vedestä. Jos vesi on kirkasta ei saalista tule keskellä päivää. Hyvä vinkki onkin mennä jäälle vasta sitten kun muut pilkkijät suuntaavat sieltä jo pois. Valmiita reikiä on vaikka kuinka ja illan hämärtyessä kuha voi innostua vaikka miten hurjalle syöntipäälle.

Maaliskuussa on myös syytä käydä kopaisemassa läheiset lantalat ja lehtikasat , jos vaikka matoja löytyisi syötiksi. Vähemmällä vaivalla tosin pääsee, jos tyytyy kaupassa myytäviin ruotsalaisiin Dendrobaena-matoihin, jotka tavallista tunkiolieroa kestävämpänä ovat osoittatulleet todella hyviksi syöteiksi. Matoja ei kerätä pilkkisyötiksi, vaan nyt on aika laittaa siikaonget valmiiksi. Suurimmat salmet virtaavat jo sulina ja pioneerihenkisimmät kalamiehet tekevät loppukuusta tunnusteluretkiä uusille paikoille.

Eletään kerta kaikkiaan positiivista aikaa. Aurinko lämmittää yhä kuumemmin, päivät pitenevät, kalaa tulee ja yhä parempaa kalastusaikaa kohti ollaan koko ajan menossa, sillä edessä on venekalastajien kuumeisesti odottama huhtikuu!